1ο ΛΑΘΟΣ
Δεν απλώνουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού
Ανάλογα και με το μέγεθος του σώματος, σε κάθε επάλειψη πρέπει να χρησιμοποιούμε περίπου 30 ml αντηλιακού. Ο κανόνας λέει 2mg/cm2, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μια γεμάτη χούφτα ή 2-3 κουταλιές της σούπας για να καλυφθεί το σώμα ενός ενήλικα μεσαίου αναστήματος και η μισή ποσότητα περίπου για τα παιδιά.
Επίσης, σημαντικό λάθος είναι και το ότι απλώνουμε αντηλιακό μόνο στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, νομίζοντας ότι τα ρούχα μας μάς προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει απόλυτα καθώς τα κοινά ρούχα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου όσο και ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF κάτω από 10, που είναι ανεπαρκές.
Μην ξεχνάς τον λαιμό, τις παλάμες, τα χείλη, τα αυτιά, τα πέλματα και τον αυχένα
2ο ΛΑΘΟΣ
Δεν ανανεώνουμε συχνά – ή και καθόλου
Η ανανέωση πρέπει να γίνεται κάθε 2 ώρες, από τη στιγμή που εκτίθεσαι στον ήλιο.
Προσοχή: Η ανανέωση του αντηλιακού δεν αφορά μόνο τις φορές που κάνουμε ηλιοθεραπεία, αλλά όσες φορές μάς βλέπει ο ήλιος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ανανεώνουμε και όταν κάνουμε βόλτα στην πόλη ή όταν οδηγούμε
Ακόμα κι αν το αντηλιακό σου είναι ανθεκτικό στο νερό (water-resistant), πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεις την επάλειψη μετά το κολύμπι ή σε περίπτωση που ιδρώσεις πολύ.
Ανανέωσε το αντηλιακό σου
- ανά δύο ώρες
- μετά την εφίδρωση ή το κολύμπι
- μετά το σκούπισμα με πετσέτα
Η επανάληψη της εφαρμογής αντηλιακού ΔΕΝ παρατείνει το χρονικό
διάστημα που ένα άτομο προστατεύεται από τα ηλιακά εγκαύματα! Απλώς
εγγυάται ότι επιτυγχάνεται ο πραγματικός SPF του προϊόντος
3ο ΛΑΘΟΣ
Δεν φοράμε αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες
Όμως, ένα ποσοστό έως και 85% της UV διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στην επιφάνεια της γης ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, πράγμα που κάνει απαραίτητη τη χρήση του. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν κάθεσαι σε σκιερό μέρος ή κάτω από ομπρέλα: η άμμος, η θάλασσα, τα τζάμια και οι άλλες λείες επιφάνειες αντανακλούν την UV, οπότε και πάλι χρειάζεσαι αντηλιακό.
4ο ΛΑΘΟΣ
Δεν τα απλώνεις στον “σωστό” χρόνο
Είναι σημαντικό να απλώνεις το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείς από το σπίτι. Κι αυτό γιατί τα φίλτρα που περιέχουν και τα οποία εμποδίζουν την είσοδο της UV βαθιά στο δέρμα, χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν και να δράσουν.
5ο ΛΑΘΟΣ
Χρησιμοποιείς περσινά αντηλιακά
Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα αντηλιακά είναι πως χρησιμοποιούμε ό,τι έχει περισσέψει από παλαιότερες χρονιές. Αν και τα αντηλιακά είναι ανθεκτικά στον χρόνο, δεν παύουν να έχουν ημερομηνία λήξης.
Με το πέρασμα του χρόνου, η δράση των αντηλιακών μειώνεται λόγω οξείδωσης των συστατικών τους.Μόλις ανοίξουμε μια αντηλιακή κρέμα, τα συστατικά της διασπώνται. Έπειτα από έναν χρόνο, το SPF του προϊόντος υποβαθμίζεται από 5% έως 20%, κάτι που ισχύει ακόμα και για τις αεροστεγείς συσκευασίες. Αλλοίωση του προϊόντος μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική έκθεσή του στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επειδή συνήθως τα έχουμε εκτεθειμένα στον ήλιο, τα συστατικά τους διασπώνται πολύ γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει πως με αυτή την τακτική αντέχουν από 6 έως το πολύ 12 μήνες.
Φρόντιζε να προμηθεύεσαι καινούριο αντηλιακό κάθε καλοκαίρι.
6ο ΛΑΘΟΣ
Δίνουμε προσοχή μόνο στον δείκτη προστασίας (SPF)
Όσον αφορά τον δείκτη προστασίας (SPF) που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι 30 ή υψηλότερος. Τα καλά αντηλιακά με SPF 30 απορροφούν το 97% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου, ενώ εκείνα με SPF 50 απορροφούν το 98%. Δεν είναι μόνο ο SPF που πρέπει να προσέχεις όμως. Καλό είναι να προτιμάς αντηλιακά ευρέως φάσματος, που απορροφούν τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) και να τα εφαρμόζεις όποια ώρα της ημέρας κι αν πρόκειται να βγείς από το σπίτι. Η UVA, που ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, πανάδες), είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ η UVB, που σχετίζεται με το μελάνωμα, έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.
Επομένως χρειάζεσαι προστασία από την UV από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
7ο ΛΑΘΟΣ
Δεν φοράς αντηλιακό αν είσαι ήδη μαυρισμένη – ή αν έχεις από φυσικού σου σκουρόχρωμη επιδερμίδα
Μεγάλο λάθος, καθώς όλοι οι τύποι επιδερμίδας πρέπει να προστατεύονται, καθώς όλοι κινδυνεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τις σκουρόχρωμες, καθώς καίγονται ακόμα πιο εύκολα.